Monday, July 23, 2012

Rotatsioon

Siin olles hakkad vaikselt märkama asju, mis tsiviilelus olid vähetähtsad. Peamiselt avaldub see enda elu perioodilises hooldamises ja kindlaksmääratud päevakorra täitmises. Varem ei kontrollinud keegi igapäevaselt, kuidas sa habet ajad ning kukal ei huvitanud ammugi kedagi. Kõik see annab arusaama rotatsioonist. Ma ei tahaks seda veel rutiiniks nimetada, kuna see ei tekita veel tüdimust ega ole muutunud veel täielikult omaseks.

Päevale järgneb päev, nädalale nädal nagu ikka ja koos nendega erinevad perioodilised toimingud. Mõned on päevase perioodiga, nagu habeme ajamine, voodi tegemine ja koristamine. Mõned aga nädalasega nagu sõprade ja sugulaste külaskäigud, sauna- ja puhkepäevad. Mõned aga hoopis pikema ajaga, nagu paraadid ja mereväe ülema vahetus. Miski ei püsi igavesti, kõik tuleb varem või hiljem uuesti teha.

Täna juhtubki olema paras hetk vana mereväe ülem välja vahetada. Vahetus toimub aga tseremoonia saatel, enne mida tegime ka proovi, sest muidu ei tuleks ilmselt mitte midagi välja. Proov möödus paduvihmas. Mulle vihm isiklikult meeldib, seega oli see seismine täiesti talutav. Päris asi möödus samuti kerges seenevihmas, seega oli proov igati õigustatud ja vorm oligi juba kuivaks saanud. Ahjaa, kogu tseremoonia meie jaoks seisnebki seismises ja tühjusesse vaatamises, sest valvelseisakus on alati otse vaat ja kui sa juhtud olema äärealal, siis midagi eriti ei näe, välja arvatud harvad juhud, kui kästakse kuhugi poole vaadata. Kuid jah, nende käskudega on ka väike probleem: ega midagi ei kuule ka. See tähendab seda, et käjsu täitmine toimub lainena, esimesed kuulevad ja käituvad vastavalt, järgnevad, kes midagi ei kuulnud, vaatavad eelnevate järgi. Igaljuhul pärast mõningast seismist sammusime tagasi kasarmu ette ja saime isegi kiita. Mille eest küll, ei tea.

No comments:

Post a Comment